Videofilmer


De videoformat vi överför är VHS/VHS-C, SVHS/SVHS-C, Video8, Hi8, DV och mini-DV.

Utrustningen som används är av hög kvalitet med en funktion, Time Base Corrector (TBC), som synkroniserar videosignalen innan den sparas ner på datorn vilket oftast ger en stor förbättring jämfört med att titta på videon direkt från bandspelaren.

Oinspelade delar på filmerna klpps bort, en enkel färg- och ljuskorrektion ingår. 

När vi överför och sparar era videofilmer i ett digitalt format så finns flera olika filformat att använda sig av. Som standard används MPEG-2 (VOB) för DVD och MPEG-4 (H.264) för USB-minne eller hårddisk. Om du själv tänker redigera filmerna hemma och vill få dessa i ett specifikt filformat så meddelar du bara detta så sparar vi i det format du önskar (t ex AVI eller MOV).

Skulle det visa sig att din utrustning hemma inte fungerar med det format du fått hemskickad, kontakta oss så åtgärdar vi det utan extra kostnad för dig.

Märk era band med en tydlig text, det är denna text som kommer att namnge den digitala filen.

Rekommenderat lagringsmedia är USB-minne eller en extern hårddisk. Det går även att få filmerna sparade på DVD, en DVD-skiva rymmer upp till ca 2 timmar videofilm, därför kommer vi eventuellt behöva dela upp filmen på två eller flera DVD-skivor. 

Är ni tveksam om val av lagringsmedia så hör av er till oss så kommer vi fram till en lösning.


Pris video


200 kr/kassett*

Oavsett videoformat så är priset 200 kr per kassett upp till två timmars speltid. Är den inspelade tiden över två timmar så är priset 400 kr.

*Observera att priset gäller vid överföring av ett helt band. Vid önskemål om att endast överföra utvalda sekvenser av det inspelade innehållet är priset det dubbla. (gäller inte vid borttagning av sådant som är inspelat från tv)


Egna DVD-filmer


Har ni redan fört över t ex era smalfilmer eller videofilmer till DVD, men önskar nu kopiera dessa till USB eller en extern hårddisk så går det alldeles utmärkt.


Musikkassetter/ljudband

Även kassettband och rullband går bra att föra över till ett digitalt format som till exempel mp3.

Pris: 200 kr/styck


Video8/Hi8


Ett problem som ibland uppstår vid överföring från 8mm videoband (Video 8 / Hi8) kan ses på bilden nedan. Störningar som oftast uppstår i nederkant på bilden, men kan även förekomma högre upp. I samband med dessa störningar är det vanligt att ljudet helt eller delvis försvinner.

Ibland finns inte dessa störningar när man tittar på filmen i samma kamera som inspelningen gjordes och anledningen till dessa störningar är att videohuvudet på kameran inte var korrekt justerad. Det är svårt att i efterhand korrigera detta vid överföring från andra bandspelare. Ibland hjälper det att prova andra spelare eller att snabbspola bandet ett par gånger. Men tyvärr finns oftast störningarna kvar på delar av bandet.


Hur beställer jag?


  1. Kontakta oss innan ni skickar in ert material, antingen via kontaktformuläret, eller e-post till info@sparadigitalt.se 
  2. Paketera ert material väl och bifoga en lapp med era kontaktuppgifter i paketet. (Namn, adress, telefonnummer/e-postadress).       
  3. Vi kontaktar er när försändelsen tagits emot.

Överförd VHS-film (1999)Låna hem VHS-bandspelare


Vet du inte vad dina VHS-band innehåller? Då kan du låna hem en VHS-bandspelare för att snabbt kunna titta igenom dina band. Scartsladd och adapter för små VHS-band (VHS-C) medföljer. Gäller endast om du själv hämtar/lämnar på butiken i Kallinge.

Kvalitet på videofilmerna

Videokassetterna och dess innehåll försämras med tiden. Hur snabbt det försämras är svårt att säga och kan variera mycket mellan olika fabrikat mm. Ibland har man kopierat över sina filmer till andra typer av band, t ex till kassetter som rymmer mycket speltid. Varje gång man kopierar får man räkna med att kvaliteten försämras och har ni kvar originalkassetterna så kan det vara värt att titta på dessa och jämföra med kopiorna innan man för över till ett digitalt format.

I bilden här nedanför ser ni ett exempel på hur bildkvaliteten kan försämras när man har kopierat fem gånger. Även ljudet försämras vid kopiering.


Tillagd i varukorgen