Välja upplösning och format


Välja upplösning


Vilken upplösning som behövs beror på hur du kommer att använda dina sparade bilder. Tänker du skriva ut bilderna får upplösningen betydelse. Ett fotografi som är inskannat i 300 dpi kan du utan problem skriva ut i samma storlek som originalet. Vill du däremot kunna skriva ut förstorade bilder jämfört med originalet så rekommenderas en upplösning på 600 dpi. Som standard skannar vi fotografierna i 300 dpi, men du väljer själv när du beställer vilken upplösning du önskar.


Välja bildformat


De bildformat du kan välja mellan när vi sparar dina bilder digitalt är JPEG (.jpg) och TIFF (.tif).

Skillnaden mellan dessa två är att JPEG komprimeras och att det formatet därmed tar mindre plats. Komprimeringen gör dock att viss information i den digitala bilden tas bort och skulle du längre fram vilja redigera bilden i ett bildbehandlingsprogram så kommer bildkvaliteten försämras något varje gång du sparar bilden. Vill du bara spara dina bilder för att kunna titta på dem eller kanske skriva ut nya fotografier och inte tänker jobba med bildbehandling så rekommenderar vi att du sparar dina bilder i formatet JPEG.

Om du vill kunna arbeta med dina bilder i ett bildbehandlingsprogram så rekommenderar vi att du sparar dina bilder i formatet TIFF, vilket sparar dina bilder utan komprimering. Skillnaden i filstorlek är ca 10-15 gånger större för en TIFF jämfört med en bild som sparats i formatet JPEG. Du får alltså plats med betydligt fler JPEG-bilder på en DVD-skiva eller ett USB-minne.

Innan ni väljer vilket format ni önskar, eller med vilken upplösning ni vill att bilderna ska scannas så bör ni fundera på hur ni vill använda de digitala bilderna ni får hemskickade.

  • Vill ni kunna jobba med bilderna i bildredigeringsprogram = Välj då formatet TIFF
  • Vill ni kunna skriva ut riktigt stora förstoringar på bilden = Välj då upplösning 1200 dpi
  • Vill ni kunna skriva ut i förstoringar jämfört med originalbilden = Välj då upplösning 600 dpi
  • Vill ni bara kunna titta på bilderna på dator/tv eller skriva ut i originalstorlek = välj då upplösning 300 dpi 

Om ni beställer överföring med olika upplösning eller bildformat, t ex några i 300 dpi och några i 600 dpi så var noga med att det framgår vilka bilder som ska ha vilken upplösning. Lägg gärna bilderna i innerkuvert där ni anger önskad upplösning/bildformat på kuverten. Samma sak om ni önskar lagning eller retuschering, lägg dessa i ett separat innerkuvert där ni anger vad som önskas.

Ta ur era bilder ur fotoalbum. Vissa äldre bilder kanske är klistrade direkt i ett album, ta i så fall loss bilderna försiktigt. Sitter klistret hårt kan det vara bättre att klippa loss bilderna även om ni då tvingas ta med arken från albumet, annars kanske ni riskerar att skära eller riva sönder era bilder. Sitter fotografierna i plastfickor så tar ni bara ur bilderna ur fickorna. Fördelen med att ni tar ur alla bilder innan ni skickar är dels att ni kan sortera och se om ni vill spara alla bilder digitalt, men även att fraktkostnaderna blir lägre än om ni skickar hela album. Vill ni ändå skicka hela album och låta oss hantera detta så tänk då på att vi debiterar en timkostnad på 100kr/tim samt att vi inte sorterar eller väljer vilka bilder som eventuellt inte ska sparas digitalt utan då skannar vi samtliga bilder.

Observera att det är väldigt viktigt att det inte finns något klister kvar på bilderna då det riskerar att skada vår utrustning


Spara bilder som enskilda bildfiler eller som ett bildspel? 


Vi rekommenderar att du i första hand sparar bilderna som enskilda bildfiler. Bilderna sparas med bra upplösning och då har du valfriheten att använda bilderna till det du vill, såsom att skriva ut, göra fotoböcker, almanackor mm.

Att spara som bildspel kan vara ett trevligt sätt när du vill visa för släkt och vänner, här kan du få menyer, lägga in texter, musik mm. Bildspelen lämpar sig dock sämre om du vill hantera enstaka bilder.

Har du väldigt många bilder så väljer du ut vilka som du vill ska ingå i bildspelet. Om man tänker sig att varje bild visas 5 sekunder i ett bildspel och att du till exempel har 100 bilder som ska ingå så blir bildspelet ca 8 minuter långt.

Bakgrundsmusik kan du välja själv, observera dock att lagen om upphovsrätt gör att det finns begränsningar på vilken musik som kan användas. Om du inte anger vilken musik du önskar så lägger vi in en stillsam bakgrundsmusik.

Tillagd i varukorgen